2011. október 19.

Csillaglesen: Matt Damon

Matt Damon
NévMatthew Paige Damon
Született: 1970. október 8., Boston/Massachusetts/USA

Családi állapota: hat éve házas, három gyermekük van a feelségével
Leghíresebb filmjeiA bátrak igazsága, Good Will Hunting, Ryan közlegény megmentése, Pókerarcok, A tehetséges Mr. Ripley, Bagger Vance legendája, Ocean's trilógia, Bourne-trilógia, Grimm, Sziriána, A tégla, Invictus, Zöld zóna, Azután, A félszemű, A stúdió
Díjai: Oscar-díj (forgatókönyvíróként), további két jelölés színészként, Golden Globe-díj, Berlini Filmfesztivál díja, Színészek Céhe-jelölések, Emmy-jelölések

A 41 éves Matt Damon tagadhatatlanul megöregedett, de ez nem feltétlenül tett rosszat neki. Bár már a húszas éveiben is kiváló színészként és forgatókönyvíróként ismerhette meg a világ, de tehetségéből a mai napig nem veszített, sőt egyre érettebb, komolyabb szerepekben mutatja meg rátermettségét. Filmes pályája mellett ráadásul arra is marad ideje, hogy tökéletes apukája legyen három gyermekének, és közben a világot is megmentse, hiszen lelkes és fáradhatatlan híve a jótékonysági munkának. Hogy hogyan lett a szimpatikus, de alacsony növésű srácból Oscar-díjas forgatókönyvíró, majd a világ egyik legkapósabb színésze, az most kiderül.


Matt Damon egy bróker és egy gyermekneveléssel foglalkozó professzor gyermekeként látta meg a napvilágot Bostonban. Felmenői között akadnak skótok, angolok, finnek és svédek is. Életre szóló barátsága unokatestvérével, Ben Affleckkel korán kezdődött, hiszen a két fiatal alig egy utcányira egymástól nőtt fel Newtonban, ahova kétévesen költözött a Damon család. 


A színészet felé már egész fiatalon elkezdett kacsintgatni. A Cambridge Alternatív Iskolába járt, ahol az első két évben sokan piszkálták alacsony termete miatt, viszont a suli színpadán nem volt emiatt gondja. 


A középiskola után a Harvardra járt négy évig, de nem diplomázott le, mert úgy gondolta, hogy a Geronimo-Az amerikai legenda egyik szerepe óriási sikert hozhat számára, így inkább a filmet választotta. A mozi nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ekkor azonban már nem volt visszaút. Matt több más színésszel együtt egy albérletben élt Los Angelesbe, és csak remélhette, hogy egyszer valaki felfigyel rá.



Az első, kisebb áttörést A bátrak igazsága mellékszerepe hozta meg számára, melyben Meg Ryan és Denzel Washington voltak a partnerei, és ugyan csak két forgatási napja volt, de 18 kilót fogyott a rövidke szerep kedvéért (a mai napig gyógyszereket szed, hogy az ekkor fellépett szívrendellenességeket kezelje). Ekkor már pár kritikus elismerően nyilatkozott róla, de a nagy áttörésre még várni kellett. 
Damon uncsitesójával, Ben Affleckkel már a '90-es években írt egy forgatókönyvet egy zseni fiúról. A szkriptet később barátaik, Rob Reiner rendező, William Goldman forgatókönyvíró és Kevin Smith kultrendező kicsit átírták, és így született meg az 1997-es Good Will Hunting. A film kilenc Oscar-jelölést szerzett, és eredeti forgatókönyv kategóriában díjat is hozott a Damon-Affleck párosnak, Mattet ráadásul főszereplőként is jelölték (bár helyette a mellékszereplő, Robin Williams kapta meg az Oscart). 

Damon ezek után kritikus kedvenc főszerepet kapott Az esőcsináló című filmben, és Steven Spielberg is felfigyelt rá, és neki adta a Ryan közlegény megmentése címszerepét (ami igazából egy nyúlfarknyi szerep a filmben, de jól hangzik). A következő nagy durranás azonban Anthony Minghella A tehetséges Mr. Ripley című mozija volt, amiben egy intellektuális csalót, Tom Ripleyt kelt életre, és mely Golden Globe-jelölést hozott neki.
 
Emellett játszott Ben Affleck oldalán jóbarátja, Kevin Smith Dogmájában, Ben öccsének, Casey Afflecknek társaságában Gus Van Sant Gerry című mozijában, valamint a Vad Lovak és a Bagger Vance legendája című filmekben. 
Az igazi sztárszerepet azonban Steven Soderbergh rendezőtől kapta meg, aki ráosztotta a sztárparádés (George Clooney, Brad Pitt, Don Cheadle) Ocean's Eleven tolvaj karakterét. Damon a film két további folytatásában is feltűnt, és leszerződött egy másik sikerszériához, a Bourne-filmekhez is, melyben az amnéziás gyilkost, Jason Bourne-t keltette életre három részen át. Így lett az Oscar-díjas forgatókönyvíróból és tehetséges drámai színészből egy csapásra a 2000-es évek legnagyobb akciósztárja, illetve Hollywood legjobb mozis befektetése.
Matt azonban az akciófilmek között a komoly drámáktól sem távolodott el. Heath Ledger partnereként játszott Terry Gilliam Grimm című mozijában, feltűnt Az ügynökség és a Sziriána című politikai thrillerekben, és Martin Scorsese is rá osztotta a négy Oscart nyert A tégla rendőrök közé beépülő bűnözőjének szerepét. 
Mattnek ráadásul 2005-re a magánélete is kiegyensúlyozódott. Bár korábban járt Minnie Driverrel és Winona Ryderrel is, végül egy civil szépség mellett kötött ki. Az argentin pultos Luciana Barrosót 2005-ben vette feleségül, és három gyermekük is született azóta. 

A következő nagy alakítását Az informátor! című politikai szatírában nyújtotta (15 kiló súlyfelesleget szedett fel a szerep kedvéért), melyért ismét Golden Globe-ra jelölték, és a harmadik Oscar-nominációra sem kellett sokat várnia. Clint Eastwood Invictus című Nelson Mandela-filmjének mellékszerepében egy dél-afrikai rögbi játékost keltett életre, és most már az Akadémia sem mellőzhette (bár nyerni még mindig nem nyert színészi Oscart). 
Ezután tavaly főszerepet vállalt a Bourne-filmeket rendező Paul Greengrass közel-keleti, háborús mozijában, a Zöld zónában, valamint Eastwood cunamis filmjében, az Azutánban. A Coen testvérek pedig egy emlékezetes mellékszereppel ajándékozták meg A félszemű című westernjükben. Mozis karrierje mellett ráadásul a tévére is maradt ideje. Bár játszott a Törtetőkben is, a legemlékezetesebb tévés alakítását a 30 Rock című sorozatban nyújtotta, a hősnő Liz Lemon pilóta barátjának szerepében. 
Matt Damon idén sem hagy magunkra minket. A sors ügynökség című moziban egy a sorsával szembeszálló politikust alakít, aki beleszeret egy balerinába, a Margaretben egy halálos baleset szemtanújának próbál segíteni feldolgozni a látottakat, míg a Fertőzésben az emberiség kipusztulásával fenyegető vírus ellen veszi fel a harcot. Legjobban várt idei alakítására azonban egyelőre még várunk, Cameron Crowe We Bought a Zoo című családi drámáját ugyanis csak az év végén mutatják be a tengerentúlon. 
A színész az apaság mellett a jövőben is szakít ránk időt. Hamarosan Neill Blomkamp (District 9) készülő Elysium című mozijában láthatjuk, Jodie Foster oldalán, majd ismét a tévé felé kacsint a Steven Soderbergh rendezte Liberace meleg szerepében. A népszerű és jóképű (2007-ben a legszexibb embernek választották) színészt tehát nem kell nélkülöznünk. Szerencsére. Hiszen belőle soha sem elég. És Matt Damon garantálja, hogy bár a családja és a humanitárius munkái jó sok idejét lekötik, de a mozinézőknek sosem fog hátat fordítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése